Mijn bedrijf bestaat alweer 3 jaar. Het voelt als gisteren dat ik in mijn auto stapte nadat ik mijn bedrijf had ingeschreven bij de KvK. Ik ging achter het stuur zitten en besefte me wat een grote stap dit was. Na 26 jaar loondienst en vanuit een WW-positie als zelfstandig ondernemer aan de slag. Met alle onzekerheden van dien. Ik deed een schietgebedje naar mijn overleden ouders: “Willen jullie me alsjeblieft helpen, want ik wil dit heel graag, maar vind het doodeng en superspannend!” Geen idee of het werkt als je zoiets doet. Althans, toen geloofde ik daar niet in, maar ja, ik deed het voor de zekerheid toch maar 😉

De zomer daar aan voorafgaand was een zwarte zomer. Ik liep echt met mijn ziel onder mijn arm. Na 5 keer te zijn ontslagen bij reorganisaties en een faillissement wist ik dat ik dát niet meer wilde. Ik wilde niet meer dat iemand hoog in een organisatie voor mij besloot dat een fijne job stopte. Ik wist dus heel goed wat ik niet meer wilde. Maar wat wilde ik dan wel? En wat kon ik wel met de ervaring die ik tot op dat moment had? Ik stond op een soort dood punt. Tot het eigenlijk als vanzelf op mijn pad kwam.

Maar waar te beginnen? Mijn netwerk bestond uit recruiters en uitzendbureaus omdat ik al die jaren telkens had moeten solliciteren. Ik moest dus gaan netwerken en online zichtbaar worden.
Al snel kwam ik er ook achter wat mijn doelgroep werd en wat hun behoefte was. Dus ik ben een aantal cursussen gaan volgen om me op dat vlak te ontwikkelen. En alsof het Universum zei: “Yes, dit was de bedoeling!”, begon ineens het balletje te rollen. Er kwamen klanten, meer klanten en ik kreeg het zelfs druk. Ik hoorde van iedereen terug dat ik ineens zo zichtbaar was op social media en merkte dat mensen mijn naam overal noemden.
In het eerste jaar stond dus mijn bedrijf (dat overigens volledig online is) en had ik ook echt een prachtige omzet waar ik van kon leven.

In mijn 2e ondernemersjaar scherpte ik mijn aanbod aan. Koos ik meer een niche.
En omdat ik het toen nóg drukker kreeg, ben ik vlak voor het einde van mijn 2e jaar gaan samenwerken met Gea (VA), die mij ondersteunt in de uitvoering van de werkzaamheden.

Niet snel daarna ben ik gaan samenwerken met Santousha (FB en instagram adverteren) omdat ik merkte dat er bij het promoten en lanceren behoefte was bij mijn klanten aan adverteren op social media. Dat is gespecialiseerd werk, dus vandaar dat ik een expert op dat vlak heb gezocht en gevonden.

In het derde jaar, het afgelopen jaar, is Priscilla aangesloten als expert op het vlak van het creëren en publiceren van content voor social media, blogs en nieuwsbrieven en Irene die expert is op het vlak van adverteren op LinkedIn, omdat ik een aantal klanten heb die actief zijn in de zakelijke markt (B2B). De laatste in deze serie van samenwerkingen is Claire (VA) die net als Gea ook mij ondersteunt bij de uitvoering van werkzaamheden, omdat we het inmiddels zo druk kregen dat Gea en ik samen wel wat ondersteuning konden gebruiken. En uiteraard om continuïteit voor de klant tijdens vakanties of uitval te garanderen.

Al met al, als ik terug kijk op de afgelopen 3 jaar, dan kan ik eigenlijk zelf niet geloven dat het over mij en mijn bedrijf gaat. Ik heb zó ontzettend veel geleerd over ondernemen, maar ook zó ontzettend veel geleerd over mijzelf. Me persoonlijk ontwikkeld. Mezelf eigenlijk pas echt leren kennen. Met alle goede en minder goede kanten. Met alle ontwikkelpuntjes die ik nog had. Veel bewuster gaan leven, wat een mooie bijkomstigheid!

Als ondernemer ben je altijd in beweging. Kansen zien en kansen pakken. Soms weer een sprong in het diepe maken. Blijven kijken naar de markt, naar je doelgroep, naar je aanbod en soms moet je daarin bijsturen. Ook omdat je merkt dat je zelf ontwikkeld bent en dus meer te bieden hebt aan je klanten/doelgroep. En om die reden weet ik dus ook zeker dat ik in het komende jaar ook weer dingen ga veranderen. Sterker nog, er zit al een mooi plan in de pen.

Maar eerst vraagt privé wat aandacht. Ook daar zitten wat veranderingen aan te komen. Want na 11 jaar is het tijd voor een nieuw nestje. Daar zullen we dus de komende maanden eerst even druk mee zijn.

Iemand zei ooit tegen mij: Zie je werk en je privé als twee benen. Op één been kun je staan, maar zonder benen ben je nergens.  Als privé roerig is, zorg dan dat werk rust geeft. En als werk roerig is zorg dan dat privé rust geeft. En zo is het ook. Dus omdat we privé wat roeriger tijden tegemoet gaan, denk ik dat werk voorlopig even stabiel moet blijven.
Maar ja, je weet natuurlijk nooit he….ondernemen is wel bewegen. En soms komen plannen zo spontaan en zijn ze zo leuk dat je er dan eigenlijk ook weer geen maanden mee wil wachten. Dus wie weet ga ik toch maar hinkelen 😉

Empowering people
to create an online business

Online ondernemen zonder zorgen!