Het is officieel, vandaag bestaat mijn bedrijf 4 jaar!
Het is een beetje raar als ik terugkijk en me bedenk hoe ik mijn bedrijf begon als virtueel assistent. 
Destijds had ik geen idee wat ondernemen was en hoe ik ooit succesvol kon worden, maar iets in me zei dat ik dit kon. En met die overtuiging ben ik destijds begonnen.

Naast mijn bedrijf ‘Anita Faber Online Business Creator’ had ik binnen een paar maanden al een tweede bedrijf ‘Webinars Zonder Zorgen’ en was ik daarmee 100% online ondernemer. Ik kan in principe overal ter wereld werken, zolang ik maar internet heb.

Natuurlijk heb ik ontzettend veel geleerd in die 4 jaar. Heb ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt, op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Over dat laatste kan ik ondertussen een boek schrijven (wie weet komt dat ooit nog), maar ik deel nu al wel graag 4 belangrijke lessen die ik als ondernemer heb geleerd met je.

1. In je comfortzone groeit niets – actie is de sleutel

Het klinkt cliché, maar zonder actie kom je nergens. Je kunt alles nog zo mooi bedenken, maar als je het niet ten uitvoer brengt kom je echt geen stap vooruit. En ja, je moet echt alles doen dat nu eng voelt. Maar ik beloof je, alles dat nu eng voelt, voelt als een overwinning als je het hebt gedaan en dat is echt het meest fantastische gevoel dat je kunt ervaren. En daardoor wordt het steeds minder groot als je weer iets nieuws gaat ondernemen. Sterker nog, als ik voor mezelf spreek, ik ben een soort ‘nieuwe dingen junkie’ geworden. Het gaat telkens bij me kriebelen als ik weer een poosje niets nieuws ben gestart.

2. Vaar je eigen koers

Zoooooooo belangrijk deze! Want staar je alsjeblieft niet blind op anderen. Want ze lijken misschien succesvol, maar is dat echt zo of willen ze je dat doen geloven? Niets is zo misleidend aan het internet, aan online ondernemen. Online ondernemen is fantastisch, maar het kan dus ook een heel vertekend beeld geven. Er is niets mis mee om een andere ondernemer als voorbeeld te nemen, maar besef je altijd dat die ondernemer niet uit het niets succesvol is geworden. Daar zijn in de meeste gevallen járen aan zwoegen, proberen, bijsturen en vermoedelijk ook bloed, zweet en tranen aan vooraf gegaan. Dus vaar je eigen koers. Blijf bedenken waar jij voor staat en wat bij jou past. Ga niet doen wat een ander doet, want ik geloof erg in ‘trial and error’. Proberen of iets werkt en als het niet werkt, dan ga je bijsturen. Een ander plan bedenken. En die ondernemer die jij misschien wilt kopiëren of als voorbeeld gebruikt, kan ook best wel eens iets gelanceerd hebben dat voor jou een enorm succes leek, maar waar het voor haar/hem misschien wel een ‘trial and error’ was die niet werkte en bijgestuurd moest worden.

Tot slot, wees jezelf. Durf jezelf te zijn. Authenticiteit gaat je redden. Kopiëren, bewust of onbewust, daar gaat je bedrijf niet van groeien. Om de simpele reden dat de boodschap niet vanuit jóu komt. Maar vanuit die ander. Als je iets niet zelf hebt bedacht of in ieder geval met JOUW ENERGIE de wereld in brengt, dan zul je er zelf nooit de juiste ambassadeur van kunnen zijn. Simpelweg omdat JOUW ENERGIE er dus niet in zit.

3. Schakel hulp in

Het is een beetje mijn stokpaardje geworden: Geen enkele succesvolle ondernemer is groot geworden door alles alleen te blijven doen. Een misvatting die ik vaak hoor is dat je pas hulp in kunt schakelen als je succesvol bent. Veel startende of Kleine ondernemers schakelen dus geen hulp in omdat ze hierin geloven. Maar niets is minder waar. Ik adviseer je om geld desnoods bij elkaar te schrapen en iemand in te huren die jou kan helpen om je ‘zaakje’ professioneel op te zetten. Zodat je professionaliteit gaat uitstralen. Zodat jij geld kunt verdienen terwijl iemand anders zich buigt over die zaken waar jij geen verstand van hebt en die jou heel veel tijd en energie kosten. Mijn bedrijf is nog meer gaan groeien toen ik besloot dat ik zelf een VA nodig had. Toen ik besloot dat ik bepaalde dingen niet meer zelf moest gaan doen. Het gevolg: ik kon weer tijd gaan steken in de dingen die ik écht leuk vond aan mijn werk. Waardoor ik productiever werd en dus ook mijn omzet groeide.

Een tweede manier van hulp inschakelen is dat je ‘hulp zoekt’ in de vorm van ontwikkeling. Maar ook daarover wil ik je adviseren. Want ik zie veel struggelende ondernemers dan gaan investeren in ontwikkeling…..op persoonlijk vlak. Terwijl ze eigenlijk struggelen met het Ondernemen. Waarom ga je je dan persoonlijk ontwikkelen? Waarom ga je je ondernemersskills dan niet ontwikkelen? Het lijkt me een no brainer, maar jeetje, je moet eens weten hoe vaak ik het daar mis zie gaan!

4. Every new level brings a new devil

Dit is waarschijnlijk mijn minst favoriete les tijdens deze periode van ondernemen, maar natuurlijk ook de MEEST belangrijke. De waarheid is dat elke keer dat je een nieuw niveau in het ondernemen bereikt, je ook nieuwe duivels zult tegenkomen (meestal vervelende blokkades die spanning en vele andere nare bijwerkingen veroorzaken).

Je kunt dit zeker overwinnen, maar als je nieuwe niveaus in je bedrijf bereikt, verschijnen ze weer, in verschillende vormen. Ik kom nog regelmatig blokkades tegen die weer de kop opsteken, zelfs als ik mijn doelen van de voorgaande jaren doorbreek. Het hoort erbij, weet ik inmiddels. Het goede nieuws is dat de dingen waar je bang voor bent je niet voor altijd bang zullen maken! Je leert er steeds beter mee omgaan. En zoals ik al zei, ik ben een soort ‘enge dingen junkie’ geworden. Zo zie je maar 😉

Al met al is ondernemen wel een fantastische ervaring. Ik ben nog nooit zo gegroeid en ontwikkeld al in de afgelopen 4 jaar. En zoals je kunt concluderen uit bovenstaande lessen stopt dat ook niet hier. Het kriebelt al een poosje, ik voel dat er meer te doen is voor mij, dat er iets nieuws aan komt in mijn bedrijf. Stay tuned!

PS: Vandaag is niet alleen de dag dat mijn bedrijf 4 jaar bestaat, maar ook de geboortedag van de nieuwe website van Irma van der Linden die ik voor haar maakte. Vers van de pers en zojuist live gegaan. Een nieuw kindje is geboren. Zo voelt het iedere keer weer als ik iets moois heb gecreëerd en als die het licht mag zien 🙌❤️

De afgelopen weken waren voor mij persoonlijk nogal pittig. Iets met mijn gezondheid, zullen we maar zeggen. Daardoor kwam de deadline van deze site, 22 oktober, die voor Irma persoonlijk een emotionele waarde heeft, in de knel. Het leek erop dat het niet zou gaan lukken om de site vandaag live te laten gaan.

Maar met de inspanning van Irma en mij de afgelopen week 💪👊 kan ik nu met trots het resultaat laten zien! Ik ben iedere dag nog zo dankbaar dat ik dit mooie werk mag doen. Andere ondernemers helpen om zichtbaar te worden. Door middel van onder andere websites.

Benieuwd? Neem dan snel een kijkje op de website van Irma: https://www.irmavanderlinden.nl

PPS: Alles wat je op deze website ziet is door mij gebouwd, gemaakt of ingericht. Dat is het mooie van wat ik mijn klanten kan bieden. Een technische totaaloplossing.

Meer van dit soort artikelen lezen?

Empowering people
to create an online business

Online ondernemen zonder zorgen!