Wat 5 jaar ondernemen mij zakelijk, maar vooral persoonlijk heeft gebracht

Vandaag bestaat mijn bedrijf 5 jaar!
Het voelt als gisteren en tegelijk als een eeuwigheid geleden dat ik de KvK uitliep, in mijn auto stapte en daar een schietgebedje deed: “Laat dit alsjeblieft een succes worden”.

In deze jubileumblog deel ik graag wat de afgelopen 5 jaar zakelijk maar vooral persoonlijk voor mij heeft betekend. Want ik heb als persoon ook een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt. Als mens ben ik zo ontzettend gegroeid. Daar ben ik nog het meest dankbaar voor. Dat is het werkelijke succes voor mij na 5 jaar ondernemen. En ik deel mijn ervaring graag met jou, wie weet geeft het jou inzichten die jouw leven ook (nog) mooier maken.

Hoe het allemaal begon…

Ik weet niet hoe lang je mij al volgt, en sommigen zullen een deel van dit verhaal kennen, maar voor wie het niet kent: 5 jaar geleden, begin 2015, besloot ik na 5 keer te zijn ontslagen bij reorganisaties dat ik niet meer wilde dat iemand die mij totaal niet kende zou besluiten dat mijn dienstverband zou stoppen. Ik was er helemaal klaar mee. Iedereen zei dat ik ‘voor mezelf moest beginnen’. Dat wilde ik ook wel want dan zou ik het heft zelf in handen nemen, maar ja, met wát moest ik dan een eigen bedrijf gaan starten? Ik had een achtergrond als directiesecretaresse. Zes maanden later, in oktober 2015 kreeg ik een soort openbaring. Ik zag ineens wat ik moest gaan doen en ik voelde ook dat het een succes zou gaan worden. Dat gevoel was heel sterk. Alsof iets tegen me zei: “Ja, dit is het, volg je hart, volg je gevoel!“.

Ik besloot me te gaan richten op het bieden van hulp op het vlak van techniek rondom het ondernemen. Tegenwoordig is alles online. Online marketing, online zichtbaarheid, online aanbod. En veel mensen zijn niet zo handig met die techniek, dus daar zag ik een duidelijke behoefte. Nou was ik zelf ook zo groen als gras op dat vlak, ik had nog nooit een website aan de achterkant bekeken, dus ik ben me als een gek gaan ontwikkelen op het vlak van techniek. Ik leerde online leeromgevingen maken via de training van Francis Keek (inmiddels business buddy en girlfriend) en Karin Hornstra kwam op mijn pad. Zij bood mij de kans om het stokje over te nemen om ondernemers te ondersteunen bij het geven van hun (eerste) webinar(s).

Online Business Growth online ondernemen zonder zorgen onlineondernemenzonderzorgen online training maken ondersteuning webinar online onderneming ondernemen Online Business Creator online trainingen academie webinar webinars zonder zorgen webinarondersteuning online business assistant workshop Anita Faber VA virtueel assistent Online Business Creator online trainingen academie webinar webinars zonder zorgen webinarondersteuning online business assistant workshop Anita Faber VA

Al na een paar maanden ging het balletje rollen. En het bleef rollen. En het ging steeds harder rollen. Zo hard dat ik het niet meer alleen kon. Ik besloot dat ik zelf ondersteuning nodig had. Dat ik met een team moest gaan werken. Een team dat mij ondersteunde, maar ook aanvulde. Zo had ik een technisch VA die mij hielp bij de ‘technische totaaloplossing’ die ik inmiddels bood als Online Business Creator, maar was er ook een teamlid die gespecialiseerd is in adverteren op social media en een teamlid die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van content voor social media en het verzorgen van de publicatie daarvan. Werd ik gevraagd door WebinarGeek om hun producttraining te verzorgen. De afgelopen jaren heb ik honderden ondernemers begeleid bij hun webinars.

Fast forward

4 jaar lang bood ik de technische totaaloplossing. Prachtige klantenkring (vaste klanten en projectopdrachten), prachtige omzet. Eigenlijk deed ik weinig aan werving, klanten kwamen spontaan naar me toe. Veelal via andere klanten, of door Google. Ik had het nog jaren kunnen volhouden. En toch….er kriebelde iets. Ik had het gevoel dat ik niet mijn ‘full potential’ gebruikte. Dat ik meer kon doen, higher level kon ondernemen. Weer kwam de zoektocht. En weer kwam als een openbaring het inzicht wat die volgende stap dan moest zijn. Want mijn vaste klanten, die inmiddels al jaren technisch ondersteund werden, kwamen stuk voor stuk in de lucht dat hun website of leeromgeving moest worden ‘gepimpt’ omdat ze waren gegroeid. Uit hun jasje waren gegroeid. En zo ontstond het idee om me te gaan richten op ‘(re)branding’. Ondernemers die al een paar jaar ondernemen helpen met het professionaliseren van hun online uitingen. Zodat alles weer in lijn is met de professional die ze zijn geworden. En ook dat werkte. Blijkbaar was ook dit weer de juiste stap in de goede richting. Het mooie is, het oude heb ik niet losgelaten. Oud en nieuw kunnen naast elkaar bestaan. Zo bied ik nog steeds de technische totaaloplossing én bied ik rebranding aan de ondernemers die hun jasje ontgroeid zijn.

Huisstijl Design Website Rebranding branding herpositioneren herpositionering expert Business coach Ondernemerscoach Online leeromgeving Online academie online ondernemen zonder zorgen academie bouwen leeromgeving bouwen onlineondernemenzonderzorgen online training maken ondersteuning webinar online onderneming ondernemen Online Business Creator online trainingen academie webinar webinars zonder zorgen webinarondersteuning online business assistant workshop workshop Anita Faber

Het belangrijkste ingrediënt voor het succes van mijn bedrijf

Ik denk zelf dat mijn enorme persoonlijke ontwikkeling eigenlijk het belangrijkste ingrediënt voor het succes van mijn bedrijf is geweest. Want wat een groei heb ik doorgemaakt op persoonlijk vlak! Ik ben veel sterker en zelfverzekerder geworden door het ondernemen.
Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dat ook bepalend is voor het succes of falen van een eigen onderneming. Laat je je leiden door angst, durf je geen risico’s te nemen, niet uit je comfortzone te stappen, hou je jezelf klein, dan zal je bedrijf nooit groeien.

Ondernemen moet je leren. Ik had de ballen verstand van ondernemen. Toen ik startte bestond mijn netwerk uit voornamelijk recruiters en detacheringsbureau’s omdat ik in de jaren daarvoor altijd had moeten solliciteren door die ontslagen. Ik moest dus een netwerk opbouwen. “Naar buiten treden”. Zichtbaar worden. Contacten leggen. Ik was gewend dat ik mezelf altijd moest verkopen bij sollicitaties. Mensen ervan overtuigen dat ik vooral de juiste persoon was voor de job. En nu moest ik ineens op een hele andere manier naar buiten treden. Laten zien wie ik was en wat ik te bieden had. Doodeng vond ik het, maar ik voelde wel dat ik moest. Dus ik deed het. Actie in de taxi. Uit die comfortzone en over je angst heen stappen.

Ik leerde ook nee te voelen, maar vooral ook nee te zeggen en mijn grenzen aangeven. Iets wat ik daarvoor eigenlijk nooit deed. Ik was altijd heel dienstbaar en wilde iedereen te vriend houden. Wilde dat iedereen me leuk en aardig vond. Een ‘erfenisje’ uit mijn jeugd. Ik leerde dat het okee was dat niet iedereen een klik met mij voelde. En dat het andersom ook zo kon voelen. Ik mocht kritischer zijn. En zo ontstond een situatie waarin ik mezelf niet meer hoefde te verkopen, maar dat ik steeds meer mijn werkelijke zelf kon zijn. En kon laten zien. En gesprekken aanging met mensen die mijn klant wilden worden, en daarbij kon het ook voorkomen dat ik van mijn kant niet de klik voelde en dus nee zei tegen opdrachten. En het werkte.
Sterker nog, in die afgelopen 5 jaar kwamen regelmatig periodes voor dat ik het zo druk had dat ik nee moest zeggen tegen nieuwe klanten omdat ik er gewoon geen nieuwe opdrachten bij kon hebben. Man, wat heb ik geleerd om mijn grenzen te herkennen en aan te geven! En dat het ook okee is om je grenzen aan te geven. Iets wat ik vroeger nooit durfde.

Volg je gevoel, je intuïtie

Als ik iets heb geleerd in de afgelopen jaren, dan is het naar mijn gevoel, mijn intuïtie te leren luisteren. Dat heeft namelijk altijd gelijk. Bij de start van mijn bedrijf voelde ik ‘dat stemmetje’ zo heel duidelijk. En het had gelijk.
In de afgelopen 5 jaar heb ik het luisteren naar mijn intuïtie, mijn gevoel, noem het dat innerlijke stemmetje steeds meer ontwikkeld. Heb ik geleerd hoe ik het kon herkennen. En heb ik er -in de meeste gevallen- naar geluisterd. Luisterde ik er niet naar, dan bleek dat ook altijd een domme beslissing. En ook daar leer je weer van. Domme beslissingen blijken in de regel ook juist die dingen te zijn die je geen energie geven, maar energie kosten. Ik zeg niet dat je nooit moeite moet doen, integendeel, maar dat je je bewust moet zijn of ergens energie in steken jóu dient (of een ander) en of dat het jou echt waard is. 

Zelfinzichten en persoonlijke groei door mijn klanten

Ik heb de afgelopen 5 jaar heel veel inzichten over mezelf gekregen. En wat zo mooi was: dat kwam soms ook door mijn klanten. Ik hielp hen bij webinars en dan zat ik mee te luisteren. Door reflecteren kwam ik tot inzichten. Eén van mijn klanten was systemisch coach en zij gaf me ontzettend veel inzichten in hoe mijn jeugd een stempel heeft gedrukt op hoe ik mij altijd had gemanifesteerd in dit leven. Hoe dit al mijn gedrag en gedachten had bepaald. Hoe ik mezelf altijd klein had gehouden en onzichtbaar had gemaakt, omdat dat me met de paplepel was ingegoten. En door dat inzicht kon ik dingen veranderen. Durfde ik mezelf ook te veranderen.

Door een serie vervelende en verdrietige gebeurtenissen (de ontslagen, een scheiding, maar ook het verlies van mijn ouders vlak na elkaar) werd het voor mij ook steeds belangrijker om te ‘leven in het nu’. Om te genieten van elke dag. Om te zorgen dat je vooral dingen doet die leuk zijn en je vreugde geven. Om ervoor te zorgen dat je leven in balans is. Werken om te leven en niet leven om te werken. En meest belangrijk: om stress te vermijden. Want stress is de katalysator achter alles dat je mentaal of fysiek kunt mankeren.

Die mindset zorgde ervoor dat ik begin 2019 verhuisde naar de Veluwe. Samen met mijn lief en echtgenoot Chris en mijn hondenliefdes Wolf en Laika woon ik in een heerlijk huis met mijn geliefde bos om mij heen waar ik dagelijks in wandel. Geniet ik van al het moois om me heen en werk ik vanuit huis, op mijn voorwaarden, volgens mijn regels. Niet langer meer volgens regels van anderen of door de druk die mij gevoelsmatig door anderen werd opgelegd (wat natuurlijk niet zo was, want dat blijft een gevoel dat je zelf toelaat).

Sindsdien ben ik wie ik echt ben, zoals ik bedoeld ben te zijn.
Leef ik een geweldig leven.
Ik ben een gelukkig mens.

Door mijn netwerk en klanten heb ik mij ook op spiritueel vlak ontwikkeld. Sta ik meer open, spreek ik meer de taal. Ik zal hier niet te veel op in gaan, maar ik geloof zeker wel dat er voor iedereen een pad is dat voor je bedoeld is. En dat dit mijn pad is, waar ik op terecht ben gekomen door alle gebeurtenissen van de afgelopen -laten we zeggen- 17 jaar. Misschien wel door alle gebeurtenissen in mijn hele leven.
Ik geloof ook dat leven, denken en handelen vanuit liefde de oplossing voor alles is. Proberen geen oordeel te hebben. Meningen van anderen te respecteren als die niet overeenkomen met de mijne. Zachtheid zal ons redden. De wereld is, zeker anno 2020, al hard genoeg.

Anyway, vandaag proost ik op 5 jaar Anita Faber.
Anita Faber in nieuwe stijl. Herboren.
Zakelijk, maar vooral persoonlijk. Want dát is voor mij het werkelijke succes van de afgelopen 5 jaar. En dat is zeker iets om te vieren.

Liefs, Anita

TRANSFORMEER JOUW BRANDING VAN GEMIDDELD NAAR ICONISCH

Je jas is verouderd en het is tijd voor een nieuwe.

de professionele uitstraling die past bij de professional die jij inmiddels bent