Als je actief bent als trainer in de zakelijke markt (B2B) dan geef je vaak live trainingen. Ik merk dat veel trainers veel waarde hechten aan het live aspect van hun trainingen. In het (deels) aanbieden van training in een online vorm wordt vaak geen of (te) weinig toegevoegde waarde gezien. Ik belicht dus graag de mogelijkheden van het (deels) online aanbieden van een training. Want er zijn wel degelijk voordelen en heeft zeker een toegevoegde waarde!

Blended learning

Een training hoeft namelijk niet helemaal online te worden aangeboden. Ben je al bekend met het concept ‘blended learning’? Dat is een combinatie van live training en daarnaast een deel online aanbieden.

De insteek kan daarin variëren:

E
Je biedt eerst live training aan en daarna interesseer je mensen voor een aanvullende online training
E
Je biedt eerst een online training aan en men krijgt de mogelijkheid om daarna aanvullend en betaald een live trainingsdag te volgen (voordeel: men heeft tijdens de live trainingsdag allemaal hetzelfde niveau omdat ze de basis al online hebben gevolgd)
E
Je biedt een combinatie aan van live trainingsdagen en aanvullend online content aan gedurende de hele training.

Maar wát bied je dan aan in die online lessen?

Ook daar zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van welke insteek je kiest (zie hierboven). Enkele voorbeelden van content die je in een online vorm kunt bieden zijn:

E
Een samenvatting van je live trainingsdag
E
Downloadbare documenten met een samenvatting van je live training
E
Downloadbare digitale huiswerkopdrachten waar men ook in kan typen
E
Casussen online laten invullen en inzenden en feedback daarop geven
E
Online verslagen laten maken en inzenden en feedback daarop geven
E
Aanvullende video’s en audiobestanden bieden
E
Aanvullende informatie en content geven n.a.v. de live momenten
E
Een online plek bieden waarin deelnemers vragen kunnen stellen en ervaringen met elkaar kunnen delen buiten de live dagen om.
Het voordeel daarvan is dat je uitgebreidere leerstof kunt bieden die men in eigen tijd en op een zelf gekozen tijdstip tot zich kan nemen. En dat men alles dat tijdens een live dag is besproken online kan terugvinden als een soort blijvend online naslagwerk.

Voorbeeld uit de praktijk

Maaike Sauerborn en Pepijn Nicolas kwamen bij mij omdat ze hun opleiding Basisfacilitator, die ze in 3 deeltrainingen aanbieden, in een blended learning vorm wilden aanbieden. Zij waren daar zelf al mee begonnen door te werken met een besloten Facebookgroep waar zij dan documenten deelden en dit combineerden zij dan met webinars en live trainingsdagen.

Ik heb voor hen een website (www.youfacilitate.nl) en daarnaast een academiesite (www.youfacilitateacademy.nl) gebouwd voor het e-learning deel dat zij aanbieden in hun opleiding.

Inmiddels bieden zij hun opleiding als volgt aan: 4x per jaar starten de trainingen. Ze beginnen dan met een Kickstart event, een live trainingsdag. Deze live trainingsdag kan door iedereen worden gevolgd. Als de deelnemers interesse hebben in het vervolg kan de training worden aangeschaft. Dit proces is volledig geautomatiseerd. Men betaalt, ontvangt de factuur en de deelname wordt automatisch opgestart. Ze ontvangen een bevestigingsmail waarin de planning staat voor de training. Dat zijn diverse live trainingsdagen, webinars en online modules.

Om die online modules te kunnen volgen, ontvangen de deelnemers per mail persoonlijke inloggevens voor de Youfacilitate Academy. In de Youfacilitate Academy staan de online lessen, die beveiligd zijn en pas vanaf een bepaald moment beschikbaar komen. Men logt in op de leeromgeving en kan daar naar de lessen gaan waar ze toegang toe hebben. Telkens als er weer een les opent, ontvangen ze automatisch een mail waarin staat uitgelegd dat ze toegang hebben tot weer een nieuwe online module/les.

Alle mails die tijdens de training worden verzonden zijn volledig geautomatiseerd. Dit hele proces is dus vooraf ingericht. Dat geeft Maaike en Pepijn de ruimte om zich volledig te focussen op de live trainingsdagen en de live webinars en de vragen en ervaringen die de deelnemers delen in de besloten online intervisiegroep.
In de online lessen bieden zij een samenvatting van de live trainingsdag aan, aanvullend videomateriaal en naslagwerken en ook huiswerkopdrachten, zodat de deelnemers de theorie ook in de praktijk gaan toepassen. 

De reacties van de deelnemers zijn echt geweldig. Maaike en Pepijn zijn erg gelukkig met de terugkoppeling van hun deelnemers dat juist de combinatie van live en online trainingen zo effectief en efficiënt is. De deelnemers zien er dus echt een toegevoegde waarde in. En gezien de tijdsbesparing die het blended aanbieden van de training dus geeft, is de toegevoegde waarde voor Maaike en Pepijn dus ook wel duidelijk.

Welke mogelijkheden zijn er voor jou

Zie jij nu ook mogelijkheden voor jouw trainingen om deze als ‘blended learning’ aan te bieden? Of wil je daar eens met mij over van gedachten wisselen zodat ik met je mee kan denken? Ik vertel je graag hoe we dit voor jou kunnen realiseren. Je kunt me een bericht sturen via de contactpagina en dan plannen we een afspraak in om dit te bespreken.

Empowering people
to create an online business

Online ondernemen zonder zorgen!