Leestijd: 3 minuten

Een poosje terug schreef ik dit artikel: Het geheim van iedere grote, succesvolle ondernemer. Daarin belichtte ik het belang van het bouwen van een team. Dat je mensen om je heen verzamelt waar je taken aan uitbesteedt. Omdat je zelf niet over de expertise beschikt of omdat je je daar niet mee bezig wil houden.

Deze mensen hebben op een bepaald moment de keuze gemaakt om te gaan investeren in andere mensen. In experts die hen konden helpen met de inrichting en ontwikkeling van hun onderneming.

Ik zal je nog een geheim vertellen. Iets dat iedere succesvolle (online) ondernemer zal beamen. Als je succesvol wil worden, zul je moeten gaan investeren. En natuurlijk investeer je in jezelf. In je eigen ontwikkeling als persoon en als ondernemer. Maar investeer ook vooral in andere zaken die van belang zijn voor het bestaan en de ontwikkeling van je onderneming.

Als je online ondernemer wil worden, dan komt daar heel veel techniek bij kijken. Heel veel marketing. En ik kom nog zo veel mensen tegen die duizenden euro’s uitgeven aan trainingen en coaching voor zichzelf, maar voor het inhuren van ondersteuning in hun bedrijf willen ze graag dat er zo snel mogelijk en dus zo goedkoop mogelijk wordt gewerkt. Gek genoeg mag dat geen geld kosten.

En daar maken veel mensen een denkfout. Want als je als online ondernemer wil slagen, waarom dan besparen op de inrichting van de techniek rondom je online onderneming? Eigenlijk dé basis van je business. Datgene dat je online business dus laat draaien. Begrijp je welke kant ik op wil? Juist dátgene dat ervoor zorgt dat er uberhaupt een ONLINE onderneming is, dat is toch niet iets waar je op moet beknibbelen of handjeklap over moet doen?

Waarom ik dit deel? Omdat ik gefrustreerd ben. Omdat ik nog steeds in aanraking kom met mensen die willen besparen op het inhuren van mijn diensten. En tuurlijk wil ik als ondernemer graag serieus genomen worden. Want ik weet waar ik het over heb. Ik heb namelijk zelf een online onderneming. Met in 2016 en 2017 een prachtige omzet, waar menig ondernemer van droomt, dat weet ik zeker. Maar dat is dus ook ontstaan door….tromgeroffel….een team om me heen te creëren. Mensen die mij helpen. Mensen die expertises hebben die ik niet heb. Mensen die mij werk uit handen nemen. Door te investeren in de ontwikkeling van mijn bedrijf.

Maar eigenlijk maakt het me niet uit of ik serieus genomen word als ondernemer. Het gaat mij erom dat het veel mensen ontbreekt aan een bepaald inzicht.
Want stel jezelf eens de vraag: hóe creëer je een online onderneming? Juist, met techniek, met marketing, noem het maar op! Dát is de basis. Dus wáárom zou je daar dan op willen besparen? Waarom dan daarvoor zo’n klein budget reserveren? Want ik kan je op een presenteerblaadje geven dat iedere succesvolle online ondernemer op een gegeven moment het inzicht kreeg dat investeren in andere mensen, in het vormen van een team, dé oplossing was. En dat het vanaf dat moment ineens allemaal ging lopen. WAKE UP: niemand is succesvol ondernemer geworden door alleen maar in zichzelf te investeren!

Ik heb legio klanten die dit ook zullen beamen. Van die klanten die zeggen: regel het. Zorg jij maar dat het voor elkaar komt. Dat het mooi wordt en werkt. En die niet gaan vragen hoeveel iets gaat kosten. Omdat ze gewoon begrijpen dat het geld kost om hun onderneming goed in te richten en efficiënt te laten lopen. En dat dát ook weer geld oplevert.

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat investeren in ontwikkeling van jezelf niet goed of niet nodig is, maar als je als ondernemer echt verder wil komen zul je óók moeten investeren in de ontwikkeling van je onderneming. Op één been kun je niet lopen. Dat is eigenlijk mijn hele punt. Meer niet.

Did you get my point? Dan ben jij óf al aan het investeren in je onderneming, óf je bent er nu aan toe om dit te gaan doen. Met alle liefde ga ik dan met je in gesprek om te kijken of ik of één van mijn collega’s je daarbij kan helpen.

Empowering people to create an online business