Ken je die uitspraak ‘Het zit tussen je oren’? Soms wordt die wel eens gebruikt om te insinueren dat iets niet echt zo is, maar dat het zich alleen in jouw hoofd zo afspeelt. Heel irritant vind ik dat. Maar tegelijkertijd is het wel een kern van waarheid. Want het zit in de meeste gevallen vaak tussen je eigen oren.

Mijn ochtend ritueel

Ik neem je even mee in mijn ochtendritueel. Wees gerust, ik ga niet in detail treden over douchen en aankleden enzo. Maar het speelt wel een grote rol in dit verhaal. Komt ie:
Iedere dag sta ik om 7 uur op. Dat doe ik al trouw iedere werkdag sinds ik mijn eigen bedrijf ben gestart in oktober 2015. Omdat mijn bedrijf volledig online is en ik dus vanuit huis werk, loop ik naar de keuken voor een kop koffie, ga aan de eettafel zitten, open mijn laptop en mijn werkdag is gestart. Dan zit ik dus al meteen te werken. Een uurtje later ga ik douchen en me aankleden en even een wandeling maken met de honden. En daarna pak ik mijn ontbijt en ga ik al etend weer verder aan het werk.

Mindset is alles

Nu wil het geval dat ik 2 maanden geleden verhuisd ben naar de Veluwe. Daardoor kwam bij mij nóg meer het besef dat het leven te mooi is om er 60-urige werkweken op na te houden. Wat in de afgelopen jaren meer gewoonte was dan uitzondering. Dus tussen mijn oren ging ik langzamer aan doen. Op de dagen dat ik in de ochtend geen skypegesprekken heb met klanten of mijn team, zorgde dat ervoor dat ik in de slowstand ging. Opstaan, koffie, laptop open, werken…..en dan pas tussen 10 en 11 uur ging ik eens douchen en aankleden. Met als resultaat dat ik pas tegen het einde van de ochtend eigenlijk gevoelsmatig klaar was om de dag te starten. Het resultaat was, dat ik een enorm gevoel van onvrede kreeg. Niet zozeer omdat ik minder productief ben hoor, want voor én na de aankleedprocedure verzet ik net zo veel werk als anders. Maar tussen mijn oren voelt het anders. En dat gevoel kan ik me helemaal niet permitteren, want ik zit in een piekdrukte momenteel. Ik ben bezig met een aantal grote opdrachten, er komen o.a. weer een paar gewéldige websites en academiesites aan.
Ik heb dus besloten dat ik toch weer terug ga naar het eerder aankleden en klaar zijn voor de dag. Iedere werkdag. En niet alleen als ik skypeafspraken heb. Omdat ik merk dat het mij een beter gevoel geeft. En dat je ‘het goede gevoel’ hebt, de juiste energie, de juiste mindset, is essentieel bij het ondernemen.

Hoe zit het bij jou tussen je oren?

Hoe is dat bij jou? Hoe zit het bij jou tussen je oren? En als je eerlijk bent, is daar ruimte voor verbetering? Heb jij het idee dat je iets in je dagelijkse procedure kunt verbeteren waardoor je mindset beter wordt?

Tips om het tussen je oren goed te krijgen

Sowieso heb ik een paar tips waarmee je het tussen je oren beter kunt krijgen. Hoe je je mindset kunt veranderen:

Sta iedere dag op het zelfde tijdstip op

Start iedere dag op het zelfde tijdstip met je werkzaamheden

Maak een lijst van de dingen die je die dag zéker gedaan wil hebben (en wees daarbij ook realistisch wat haalbaar is op die dag)

Deel je agenda daar ook op in. Reserveer tijd om dat lijstje af te werken en hou je daar ook aan.

Eat the frog first (doe datgene dat je het meest tegenstaat het eerst, het zal je een enorm goed gevoel geven dat je dát in ieder geval al gedaan hebt)

Zorg dat er iedere dag een aantal IPA’s bij zitten (credits: Veronique Prins, mijn zeer gewaardeerde collega-ondernemer, succesvol business coach en geniaal mens). Dit zijn Inkomen Producerende Activiteiten. Wil je precies weten welke activiteiten onder die term vallen, ga haar dan eens volgen op social media, ze is overal te vinden ook met haar bedrijf Je Zaak Voor Elkaar. Maar als je logisch nadenkt kun je ze zelf eigenlijk ook best wel bedenken.

Maar: neem ook af en toe een pauze. En zorg ervoor dat je ook niet werkt. Dat je ook tijd neemt voor het LEVEN. Zorg er alleen wel voor dat het in balans is. Want als de balans zoek is heeft dat ongetwijfeld ook weer invloed op je mindset. Hoe je je tussen je oren voelt.

Wees eerlijk tegen jezelf (en ja, voor sommige mensen is dit een nadenkertje)

En tot slot, en dat is een persoonlijke tip: doe iedere dag iets voor een ander. Geef. En ja hoor, dat kan ook door je dagelijkse werk zijn. Ik geef namelijk de hele dag door aan anderen. Daarom vind ik mijn werk ook zo leuk 😉

Even een zijweg

Ik sla even een zijweggetje in. Want vandaag kwam deze blog spontaan in me op. En dus schreef ik hem. Hoewel hij niet in mijn planning voor vandaag stond. Hoe lang ik over deze blog gedaan heb? Nou, hij heeft invloed gehad op mijn productiviteit. Ten goede, maar ook ten slechte. Want het heeft mij tijd gekost die ik niet had ingecalculeerd. Maar ja, minder tijd dan de gemiddelde blog, want ik heb hem ruw geschreven en direct gepubliceerd (dat verklaart misschien een hoop). Maar toch….45 minuten. Maar hij heeft me ook weer geholpen in mijn productiviteit, want ik bedenk dit soort dingen altijd onder de douche. En dat is me toch irritant….want dan moet ik ineens heel snel douchen anders vergeet ik wat ik bedenk. Dus ja, het zorgde ervoor dat ik heel snel door mijn aankleedprocedure heen was. Dus eigenlijk geen tijd verloren vandaag, denk ik dan maar. En jou hopelijk weer een inzicht gegeven 😉

Goed tussen je oren door uitbesteden

Overigens, wist je dat er mensen zijn die dit soort content voor je schrijven? Die echt jouw jas aantrekken en met een paar steekwoorden blogs, nieuwsbrieven en berichten voor op social media voor je schrijven? Zelf heb ik iemand in mijn team zitten die daar echt een kei in is. Priscilla Smith. En zij zorgt er dus voor dat jij niet alleen productief bent, maar daarmee dus ook dat het tussen je oren goed zit. Omdat je het kunt loslaten, omdat het zorgt voor je online zichtbaarheid, omdat het je ondernemersdoel dient. Er zijn er meer zoals Priscilla. En het loont de moeite om zo iemand in te huren. In de tijd dat zij jouw content creëren kun jij je tijd besteden aan wat je echt leuk vindt, waar je echt goed in bent en wat jou geld oplevert. En wat er dus voor zorgt dat het je met de juiste mindset en de juiste energie aan het ondernemen bent. En zoals ik al eerder zei: de juiste mindset en energie zijn essentieel bij het ondernemen.

Empowering people
to create an online business

Online ondernemen zonder zorgen!