Ik denk dat veel van jullie deze gedachte wel herkennen. Ook ik heb deze gedachte. Wat je vaak ziet gebeuren is dat het helaas bij een gedachte blijft. Dat het bij het oude blijft. Dat er dus niets verandert. Waarom is dat toch?

Eigenlijk is het heel simpel. De reden dat er niets verandert is dat je geen actie onderneemt. Om dat te kunnen doen moet je je eerst bewust zijn van de dingen die je moet veranderen om ‘het anders te kunnen gaan doen’. Als je die in kaart hebt gebracht, moet je gaan nadenken over op welke vlakken je dingen kunt veranderen. Wezenlijk veranderen. Zodat die situatie niet meer hetzelfde is als voorheen.

Key in dit alles is echter ‘actie’. De kans is namelijk nagenoeg nihil dat dingen vanzelf gaan omdat je hoopt dat ze zo gaan. Nee, daar moet je dus zelf actie voor ondernemen.

Vraag jezelf dus de volgende dingen af:

 

Wat wil ik anders?

Welke verandering vergt dat?

Welke actie ga ik dus ondernemen?

Zoals ik al zei, ik heb mezelf ook voorgenomen dat ik het na mijn vakantie anders ga doen. Ik neem je daar even in mee. 

Wat wil ik anders?

Ik woon nu een paar maanden in mijn droomhuis op de Veluwe, maar heb nog niet echt kunnen genieten van dit nieuwe leven. Aan het einde van iedere dag denk ik weer: “Weer een dag voorbij gevlogen, weer te veel gewerkt en voor anderen bezig geweest en weer te weinig geleefd en genoten”. Ja, dat is sneu he… Zo voelt het ook. Het voelt alsof ik het doel dat ik had volledig voorbij geschoten ben. Hoog tijd dus om het tij te keren. Mijn doel is dus vanaf nu dat ik dagelijks meer tijd aan leven en minder aan werken wil besteden.

Welke verandering vergt dat?

Om dit te bereiken zal ik een aantal zaken moeten veranderen die ik zelf in de hand heb. Zaken die te maken hebben met hoe ik zelf mijn werk indeel, maar ook zaken die ik in overleg met mijn klanten en mijn team zal moeten veranderen.

Welke actie ga ik dus ondernemen?

Na mijn vakantie ga ik:

mijn huidige klanten nóg meer sturen in het maken van goede en haalbare planningen. Voor zichzelf, voor mij en (tadaaaaa….) in overleg met mij. Want het komt best vaak voor dat een klant wel een planning heeft, maar die dan als een feit bij mij neerlegt en zich niet heeft afgevraagd of het voor mij haalbaar is. Klinkt misschien gek, maar er wordt gewoon niet aan gedacht.

mijn eigen dagelijkse planning niet meer zo vol gooien dat ik méér dan hele dagen aan het werk moet zijn om alles gereed te krijgen. Kortom: ik plan alleen nog maar halve dagen.

niet overal meer ‘ja’ tegen zeggen. Ook dit klinkt heel simpel, maar het is het moeilijkste dat er is voor iemand met een facilitaire en dienstbare achtergrond zoals ik.

zeker ‘nee’ zeggen tegen iedereen die iets ‘nog even’ of ‘zo snel mogelijk’ klaar wil. Want ik heb inmiddels een allergie ontwikkeld voor die twee termen. Het wekt een soort instant ‘hakken in het zand en haar overeind’-gevoel bij me op. Want hé klant, ik snap dat je het spontaan bedacht hebt en dat het ‘t meest fantastische idee is dat je ooit hebt bedacht en dat het nú de wereld in moet, maar als je het over 2 weken de wereld in brengt, heeft niemand door dat je het 2 weken geleden al bedacht had 😉

alleen nog nieuwe klanten aannemen als ik op voorhand al een ‘yes geweldig’-gevoel heb en daarbij luisteren naar dat stemmetje dat inmiddels feilloos weet of iemand energie gaat geven of energie gaat kosten

alleen nog nieuwe klanten aannemen als mijn nieuwe manier van plannen dit écht toe laat. Want eigenlijk roep ik al een jaar dat ik een klantenstop heb, maar gek genoeg komen er toch nog steeds nieuwe klanten bij… (misschien moet ik mijn bedrijf omdopen tot ‘Firma Dumb Ass’ haha)

nog meer werkzaamheden uitbesteden en delegeren aan mijn team. Dit vergt wel ‘practise what you preach’, want ik roep altijd tegen mijn klanten dat ze meer moeten durven loslaten. Tja, dan moet je het zelf ook wel doen he… Eigenlijk is het een kwestie van doen en erop sturen dat de kwaliteit die ik bied gehandhaafd blijft.

nóg meer staan voor wat ik waard ben. Wil je met mij werken? Dan hangt daar een prijskaartje aan. Niet meer werken met een (uur)tarief, maar met projectprijzen. Wil je kwaliteit en mijn expertise? Dan staat daar een investering tegenover. Ik ga samenwerkingen aan met ondernemers die dat inzicht al hebben. Die dus begrijpen dat het geen geld kost om mij in te huren, maar dat het een investering is die geld gaat opleveren.

Dat gezegd hebbende is het nu dus zaak om die acties écht te gaan naleven en uitvoeren.
Ik denk namelijk ook dat ik niet alleen zelf gelukkiger ben, maar ook een leuker mens ben voor mijn omgeving als ik dit ga toepassen. En dan bedoel ik niet alleen voor mijn naasten, mijn man, maar ook voor mijn team en mijn klanten.

Daarnaast, als ik op deze manier ga werken en ik dus relaxter ga zijn, denk ik ook dat de kwaliteit van mijn werk omhoog gaat. Want vanuit rust kun je alles met meer focus en precizie doen, dan wanneer je vanuit stress werkt.

Minder kwantiteit, (nog) meer kwaliteit. Uiteindelijk zijn mijn klanten er dus ook bij gebaat dat ik minder en anders ga werken na mijn vakantie 😉

Empowering people
to create an online business

Online ondernemen zonder zorgen!