Als ik iets heb geleerd in de afgelopen kleine 4 jaar dat ik ondernemer ben, is dat het allesbepalend is met welke energie je aan het werk bent. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je de juiste energie in je werk steekt, maar is het nog belangrijker welke energie je werk je geeft.

Kost het energie of geeft het energie?

Soms kom je tot de conclusie dat een opdracht, een klant of bepaald werk vooral veel energie KOST en geen energie GEEFT. Als dat het geval is, vraag je dan eens af wat jij eraan kunt doen om die energie te veranderen. Óf jij er iets aan kunt veranderen. Want soms valt er aan de energie weinig te veranderen. Dan ben je een samenwerking aangegaan met iemand die verantwoordelijk is voor die verkeerde energie. Voor het niet vooruitkomen. Iemand die niet in de actiestand komt. Iemand die wel van alles roept, maar niet echt dóet. En ja, dat komt wel eens voor. En wát je dan ook probeert om iemand toch in de actiestand te krijgen, het voelt dan als trekken aan een dood paard. Alsof je in de modder staat en probeert te gaan lopen, maar het lukt niet.

Begrijp me goed, ik zeg niet dat je dan maar álles uit de weg moet gaan dat enigszins energie kost. Want om succesvol ondernemer te zijn moet je er heel veel energie in steken. Natuurlijk moet je soms iets doen dat veel energie vraagt. Waar je heel veel moeite voor moet doen. Maar als het goed is, levert het je dan wel een goed gevoel op. En dat is het soort energie dat ik bedoel. Dat is de juiste energie.

Helaas heb ik in de afgelopen jaren al een paar keer te maken gehad met ondernemers die de verkeerde energie gaven. En dat is jammer. Jammer voor mij dat ze me heel veel energie kostten, maar ook jammer voor hen. Want dat is toch een ondernemer die ik probeer te helpen om succesvol te worden. Maar ja, soms is iemand niet te helpen. Dan moet je accepteren dat iemand niet in actie komt. En dat de energie dus verkeerd is. Dat iemand alleen maar energie kost. En tegenwoordig neem ik daar dan afscheid van. Want ik heb inmiddels ook geleerd dat waar een deur sluit, er een andere deur altijd weer opent. Altijd.

Hoe is dat bij jou? Onderneem jij met de juiste energie? Ben jij je bewust van wat jou energie geeft en wat je heel veel energie kost? En heb je er wel eens bij stil gestaan dat het ook een optie is om de dingen die jou heel veel energie kosten door een ander te laten doen…..? Of dat je misschien dingen kunt veranderen waardoor ze je niet meer zoveel energie kosten? Of moet je misschien zelfs afscheid nemen van iets of iemand omdat ze je energie kosten?

 

Een voorbeeld in Jip en Janneke-taal

Het kost jou heel veel energie om je website te maken of bij te houden. En eigenlijk moet je er juist heel nodig iets mee doen. Maar ja, bij de gedachte alleen al zakt de moed je in je schoenen en wil je liever onder je dekbed kruipen en er morgen pas onderuit komen. Negatieve energie. Energievreter.
En dan besluit je om iemand in te huren die je website onder handen neemt. Die er iets prachtigs van maakt. Man, wat word je blij van die mooie website. Hij gééft je energie. En doordat je die fijne energie hebt, krijg je ineens zin om de hele wereld te laten weten dat je die nieuwe website hebt. En gaan mensen je benaderen omdat ze op je website hebben gelezen wat je doet. En krijg je nieuwe klanten. Die je heel veel nieuwe energie geven. Voel je welke kant ik op ga?

Weet, dat als je er bewust voor kiest om afscheid te nemen van de dingen die je energie kosten, er áltijd iets voor terug komt dat je energie geeft. Het is een rare kosmische wet 😉

Empowering people
to create an online business

Online ondernemen zonder zorgen!