Anita
Faber

Hi, ik ben Anita.

Ik vertel je graag mijn persoonlijke verhaal.
Over mijn ontwikkeling, als persoon en ondernemer.
Over rijkdom, verdriet en groei en wat die 3 met elkaar te maken hebben.
Over hoe ik mijn ideale leven heb gecreëerd en ik deel de succesfactoren die ervoor gezorgd hebben dat dit mogelijk was.

Ik woon met mijn roedel op de Veluwe, in het buitengebied van het dorpje Emst. Ik ben al bijna 16 jaar gelukkig met mijn echtgenoot Chris. Ik heb twee volwassen stiefkinderen, Edward en Robin. En last but not least, mijn twee grote hondenliefdes Wolf en Laika.

Begin 2015 raakte ik voor de 5e keer op rij werkloos door reorganisatie of faillissement. Dat was het moment dat ik wist dat ik het heft zelf in handen moest nemen en ondernemer moest worden. Na een zomer met mijn ziel onder mijn arm te hebben gelopen omdat ik moest uitzoeken wat ik de wereld dan als ondernemer te bieden had, ontdekte ik de wereld van het online ondernemen.

Ik ga je niet vermoeien met hoe ik sindsdien tot hier gekomen ben. Ik doe even een fast forward: ik heb inmiddels een fantastisch leven met een succesvolle volledig online onderneming. En omdat het mij binnen een jaar is gelukt om dit te realiseren werd het mijn missie om andere ondernemers te helpen dat ook voor zichzelf te creëren. En dus help ik hen bij de ontwikkeling en technische realisatie van hun online onderneming.

Ondernemen is fantastisch voor je ontwikkeling.

Wist je dat ondernemen heel goed is voor je zelfontwikkeling en je zelfvertrouwen? Sinds ik onderneem heb ik een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt. Als persoon ben ik zó ontzettend gegroeid. Heb ik sindsdien heel veel over mezelf geleerd. Waarom ik ben zoals ik ben en hoe mijn verleden mij gevormd heeft. Wat daar mooi aan is en wat ik daar nog in kon leren. Heb ik mij ontwikkeld van een ‘nuchter’ persoon tot een heel spiritueel persoon. Ik geloof ook dat er een pad voor je uitgestippeld is in dit leven. En dat dit het pad was dat ik moest volgen. Ja, ik heb me ontwikkeld, maar ik ben ook ontwaakt.

We zijn geconditioneerd en opgevoed met beperkingen. Denken in beperkingen. En als ondernemer leerde ik om de switch te maken naar denken in mogelijkheden. Er zijn geen beperkingen in je denken en je ontwikkelen. Grenzeloze vrijheid, álles is mogelijk!

Hoe juist tegenslagen je laten groeien.

Net als iedereen kan ik een boek schrijven over de tegenslagen die ik had in het leven. Maar besef ik me als geen ander hoe die vervelende en verdrietige ervaringen ook hebben gezorgd voor positieve inzichten. Mijn vader overleed toen ik 8 was. Mijn moeder hertrouwde en ik kreeg twee (half)zusjes. Ik kreeg in dat ‘nieuwe’ gezin een rol op de achtergrond. Ik was ‘een stukje uit het verleden’ in het nieuwe gezin. Moest daardoor jong zelfstandig worden. Verloor mijn moeder én stiefvader voordat ik 34 was. Bleef ik achter met twee zusjes die jongvolwassen waren. Bleek dat ik kindloos door het leven zou gaan en ben ik in die tijd ook gescheiden van mijn eerste echtgenoot. In mijn loopbaan had ik ook de nodige hobbels met in 10 jaar tijd de 5 ontslagen door reorganisaties/faillissementen. Maar al die ervaringen hebben er dus wel voor gezorgd dat ik een bepaald pad heb gelopen tot waar ik nu ben. Ik heb geleerd van het leven en leer nog iedere dag. Maar al die ervaringen zorgen er dus ook voor dat ik in 2015 in de onzekerheid van het ondernemen durfde te stappen.

Ondernemen moet je leren.

Ik maak even een bruggetje van persoonlijke ontwikkeling naar mijn ontwikkeling als ondernemer. Want ook dat moest ik leren. Na 26 jaar loondienst kun je niet ‘even’ een ‘bedrijfje’ starten. (Dat zeg ik expres hoor, ik haat het woord bedrijfje en alle woorden waarmee je jezelf klein houdt). Mocht je je het niet beseffen, je ontwikkelen als ondernemer is iets héél anders dan persoonlijke ontwikkeling. Dé misvatting bij veel mensen is dat als je je bedrijf succesvol wil maken je trainingen moet volgen. Dat klopt. Maar trainingen die je helpen bij je ontwikkeling als ondernemer. Want persoonlijke ontwikkeling gaat je niet helpen bij het verkopen van je product of dienst. Of bij het succesvol maken van je bedrijf.

Ik geloof erin dat succesvol ondernemen wordt gerealiseerd door de juiste balans in persoonlijke ontwikkeling en je ontwikkelen als ondernemer. Voor mij heeft het namelijk wel zo gewerkt.

Ik leef mijn mooiste leven.

De ingrediënten voor mijn mooiste leven zijn: gelukkig zijn met mijn man, mijn honden, een fijn huis, buiten wonen, iedere dag wakker worden met een vakantiegevoel, vanuit huis werken, geen reistijd en files (haha), bos om me heen, rust en ruimte, zelf mijn werktijden bepalen, zelf bepalen met wie ik samenwerk, niet meer in loondienst werken, werken om te leven en niet leven om te werken. Vrijheid. Dat is mijn rijkdom.

Ik wens iedereen toe om zijn of haar ideale leven te kunnen creëren. Ik deel dus graag mijn persoonlijke succesfactoren met je:

Het leven overkomt me niet, dat moet ik zelf inrichten. Ik geloof er heilig in dat het leven me niet overkomt, maar dat ik het zelf moet inrichten en dat alles samenhangt met perspectief. Hoe kijk ik tegen dingen aan, hoe ga ik ermee om? Overkomt het me of overkom ik het? Mindset is alles.

Actie is dé key tot alles. Zolang je stil zit komt het niet naar je toe. En wat is ‘het’? Alles. Niets gaat namelijk vanzelf. Ondernemen is een werkwoord. Het woord zegt het al he, ondernemen betekent actie. Iets gaan doen. In beweging komen. Helaas zie ik het daar bij heel veel (startende) ondernemers fout gaan. Ze komen niet in actie. En dan gaan mijn handen jeuken. Helaas werkt het ook zo dat je in zo’n geval alleen maar kunt adviseren. De actie moet echt van uit de persoon zelf komen. Ik ben dus actie gaan ondernemen. Mijn skills ontwikkelen, een netwerk opbouwen, zorgen dat ik online zichtbaar werd, etc.

In dat kader: Investeer in jezelf, maar dan niet alleen maar in persoonlijke ontwikkeling (altijd goed, maar niet met als doel dat je bedrijf daarmee succesvol wordt want dan word je teleurgesteld) maar investeer ook in je ontwikkeling als ondernemer. Léér ondernemen. Dat moest ik dus ook.

Ik ben gaan investeren in anderen. Letterlijk en figuurlijk. Energie gaan steken in anderen. Gaan geven aan anderen. En ik moest de drempel over om geld te gaan uitgeven. Ik ben het bewust ‘investeren’ gaan noemen. Dat voelde anders. Ik ben mensen gaan inhuren. Mensen die mij werk uit handen nemen. Huur dus mensen in die je kunnen helpen met dingen waar jij niet voor geleerd hebt of die jouw expertise niet zijn. Echt, het is de investering waard. In de tijd dat die ander voor jou bezig is kun jij geld verdienen. Zo simpel is het echt.

Ik ben gaan luisteren naar ‘het stemmetje’. Ja, die heb jij ook. Geloof me, als je dat luisteren naar dat stemmetje leert te ontwikkelen en je gaat er echt naar luisteren en vervolgens handelen, dan kan het eigenlijk niet mis gaan. En ja, dat klinkt gek. Maar het is écht zo. Ik ben daardoor een echte intuïtieve ondernemer. Doe alles op gevoel. Luisterend naar dat stemmetje. En het resultaat is zo slecht nog niet 😉

Ik doe iedere dag iets waar ik blij van word. Dat klinkt simpel en dat is het ook, maar vaak vergeten we dit te doen. Ik ben in het bos gaan wonen omdat ik daar gelukkig van word en dagelijks wandel ik met mijn honden en geniet ik iedere keer weer heel bewust. Geluk zit in hele kleine dingen en iedere dag kun je iets doen waardoor je je blij voelt. En wat je uitstraalt, dat trek je ook aan.

Ik leef in het nu. Juist omdat ik al best wat dierbaren ben verloren en mijn ouders op  jonge leeftijd overleden zijn weet ik dat het leven eindig is. Ik leef dus heel bewust in het nu. Ik stel ook niets uit. Want vandaag heb ik en ik moet nog maar zien of er nog een morgen is.

Forget about never, forget about forever. 
All that matters is now.

Ik geloof erin dat het universum je helpt. Ik weet nog goed dat ik in de auto stapte nadat ik mijn bedrijf bij de Kvk had ingeschreven. Ik heb toen hardop gevraagd: “Willen jullie mij helpen om dit tot een succes te maken?”. Ik geloof er in dat je dingen kunt vragen aan ‘hoe je het maar noemen wil’. Zorg alleen altijd wel dat je vraagstelling positief is. Dus gebruik geen woorden zoals ‘niet’ of ‘geen’. Zeg dus niet ‘ik wil niet dat…’, maar spreek uit wat je wél wil dat er gebeurt.

Ik leef met een grote dankbaarheid. Voor alles en iedereen in mijn leven. Voor alle goede én toch ook voor de vervelende ervaringen. Voor mijn dierbaren. Voor mijn schatten van honden, de puurste wezens die er bestaan. Voor mijn klanten. Het klinkt misschien heel zoetig, maar dankbaar zijn geeft je zoveel rijkdom.

Hoe je met tegenslagen omgaat bepaalt je leven, maar zo werkt het ook voor het succes van je onderneming. Tegenslag, dingen fout doen, dingen die niet werken, daardoor leer je te ontdekken wat het juiste pad is. Trial and error. Dingen uitproberen en werkt het niet voor je? Dan was het blijkbaar niet de bedoeling en moet je dus iets anders gaan proberen. Zoals Gabrielle Bernstein zo mooi zegt:

“Obstacles are detours in the right direction”.

Perfectionisme bestaat niet. Het juiste moment ook niet. Het juiste moment is nú! Ik zie teveel ondernemers die uitstellen omdat ze zich goed willen voorbereiden, of eerst ‘voldoende content’ willen hebben (wat is dat…?!). Resultaat: er gebeurt niets. Stilstand. En positief als ik ben zeg ik niet ‘Stilstand is achteruitgang’, maar het is zéker geen vooruitgang. Wacht dus niet ‘tot de tijd juist is’, maar doe nú! Je kunt iets altijd later nog bijstellen of bijsturen. Op z’n Rotterdams gezegd: er vallen geen dooien als je het later aanpast.

Het cliché: uit je comfortzone stappen, dingen doen die eng zijn of onveilig voelen, zorgen echt voor groei. Op persoonlijk en zakelijk vlak. En weet je wat ik daarover heb geleerd in de afgelopen jaren? Eigenlijk is het hartstikke leuk om uit je comfortzone te stappen. Om je grenzen op te zoeken en te verleggen. Dat is echt een geweldige ervaring. Het stopt ook nooit, want je comfortzone is eigenlijk stiekem grenzeloos. Dat laatste is een nadenkertje dat ik je aan het eind van dit héle lange verhaal wil meegeven.

Applaus voor jou dat je dit hele verhaal hebt uitgelezen 😉

Het resultaat en wat ik jou ook toewens.

Ik ben een echte intuïtieve ondernemer. Voelen, kijken naar de markt, kansen zien, en op gevoel bijsturen. Luisteren naar dat innerlijke stemmetje. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik inmiddels een succesvol bedrijf heb met 4 teamleden. Ik begon eind 2015 als VA, maar heb me al snel ontwikkeld op technische vlakken, omdat ik merkte dat daar de behoefte lag van mijn doelgroep. En technische dingen vind ik ook het leukst. Begin 2016 heb ik toen de term ‘online business assistant’ geïntroduceerd in de markt. Ik werd ook een begrip op het vlak van webinars. Dé ‘go to’ person als het gaat om webinars. Maar als ondernemer blijf je constant in ontwikkeling. En dus ontstond in de zomer van 2017 de term ‘Online Business Creator’, want dát is wat ik doe: ik help mijn klanten bij het ontwikkelen en de technische realisatie van hun online onderneming. Het creëren van hun online business.

Ik werk volledig online en dat zorgt ervoor dat ik overal ter wereld kan werken, zo lang er maar internet is. Mijn hart volgen is het beste geweest wat ik heb kunnen doen. Sindsdien zijn er alleen maar mooie dingen op mijn pad gekomen en ben ik een veel gelukkiger mens. Iedere dag doe ik mijn werk met passie en leef ik mijn leven met passie. En dat gun ik mijn klanten ook!

Ik heb een ontzettend afwisselende baan, geen dag is hetzelfde en het geeft ontzettend veel voldoening andere zelfstandig ondernemers te kunnen helpen hun dromen te realiseren en een succesvolle online onderneming te kunnen creëren. Ik ben een sparring partner en denk graag mee, adviseer als ik denk dat zaken verbeterd kunnen worden en werk zeer proactief. Geen vraag is te gek en mocht het zelfs voor mij out of my league zijn, dan huur ik externe expertise in. Het mooie in mijn vakgebied is dat er heel veel onderling wordt samengewerkt en informatie wordt uitgewisseld. Het wordt hoe dan ook voor jou opgelost!

Leef je mooiste leven.

Het is écht mogelijk om je ideale leven te creëren met een online onderneming, ook voor jou!

Empowering people
to create an online business

Online ondernemen zonder zorgen!